Fuglesang i Gullev Krat

in Natur

Fuglesang i Gullev Krat – og et problem.

Man skal ikke beskæftige sig ret meget med aktiv lytning i den danske natur før man opdager, hvor svær den i virkeligheden er at få lov til at opleve. I hvert fald hvad angår lydsiden. For omtrent et års tid siden befandt jeg mig i Gullev Krat ved Bjerringbro, med en intention om at finde et roligt sted at høre fuglelivet ved aftenstid. Der er også megen smuk natur, her, i bakkerne omkring Gudenå-dalen. Pilen på kortet herunder viser min position i en lavning, hvor en temmeligt hemmeligt beliggende mark flankeres af en mose – og en masse skov. Et skønt sted at skue, og masser af fuglekvidder.

Den orange pil viser min position - måske en kilometer fra landevejen.

Den orange pil viser min position – måske en kilometer fra landevejen.

Men synet bedrager ørerne i dette tilfælde – delvist, i hvert fald. For nok kvidrer fuglene smukt, men der sker også noget andet; noget, som man måske lige skal stille lytteapparatet ind på. Det er en lyd, som er så almindelig, så selvfølgelig i dette land (og mange andre lande), at vi normalt knapt nok registrerer den. Lyt engang:

Jeps, Det er en lastbil. På vej op ad Borrevej, som stiger stejlt fra bunden af Gudenå-dalen, med støjen fra diesel-motoren og dækkene mod asfalten – og mindst en kilometer væk. Jeg vil tro, der var en 2-3 bakkekamme mellem lastbilen og mig, og en hulens masse træer også. Men alligevel.

Jeg har oplevet det mange steder. På en tur til Mols Bjerge, måtte jeg lede længe efter en gryde i terrænet, hvor man ikke kunne høre biler i det fjerne. Men så var der jo flytrafikken til og fra Tirstrup – mindst hvert kvarter fløj der noget forbi, et sted over mit hoved.

Den internationalt kendte (og meget berejste) field recordist Gordon Hempton, definerer naturlig stilhed som fraværet af menneskeskabte lyde i mindst 15 minutter. Dette kan, efter hans vurdering, ikke længere findes i Europa. Resten af verden er ikke meget bedre.

Alt dette kan man græde over – eller lade være. Der er stadig smukt derude.

Teknik:

  • 2 x Primo EM172 omni electret mikrofoner i binaural konfiguration (på mit hovede).
  • Sony PCM M10 optager.